Pages Menu
Categories Menu

Posted by on Sep 3, 2013 in Blog | 0 comments

Nők a médiában

Marketing&Media
Kevés női vezető kerül a szerkesztőségek élére, a kifejezetten nekik szóló témákkal foglalkozó heti- és havilapokon kívül alig találunk női főszerkesztőt. A hölgyek a rovatvezetői pozícióból nehezen vagy egyáltalán nem tudják feljebb tornázni magukat.
Magyarországon szinte csupán a divattal, az egészséggel, a családdal és a kultúrával kapcsolatos, illetve a női magazinok szerkesztőségének élén áll egy női főszerkesztő.
Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint a női újságírók döntő többsége alig vagy egyáltalán nem ír külpolitikai, rendőrségi vagy sporthírekről, ezekről a témákról jórészt a férfiak publikálnak. Ezzel szemben a hölgyek erősen jelen vannak a kultúra, a család és a szociális jellegű riportok, tudósítások terén. Ugyancsak a nők a meghatározók a divat, a szépségápolás, a gasztronómia és az esküvő témakörében, illetve közülük jó néhányan írnak egészségügyi cikkeket.„Szerencsére ez a témakörök szerinti éles elhatárolódás mostanra mérséklődött, leginkább a kilencvenes évekre volt jellemző” – mondta el a Marketing & Média című lapnak Szegő Krisztina. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nők a Médiában Szakosztály elnöke úgy vélte, manapság a hír- és a véleményműfajban való megjelenés jelenti az éles választóvonalat a férfi és a női újságírók között. „Nagyon kevés az olyan női újságíró, aki publicisztikát ír, azaz a véleményét fogalmazza meg egy újság hasábjain” – tette hozzá Szegő Krisztina. Szerinte ezen az a társadalmi hozzáállás tükröződik, hogy a nőktől kevesebb dolgot fogadunk el.
Talán meglepőnek hangzik, de a szakosztály elnöke szerint erről a nők is tehetnek, hiszen maguk a hölgyek is inkább elfogadják egy férfi véleményét, mint egy nőét. „Ennek megváltozásához a közvélemény szemléletének változására lenne szükség” – mondta Szegő Krisztina, aki szerint az újságíró-szövetség, valamint a Nők a Médiában Szakosztály csupán annyit tehet, hogy ráirányítja a figyelmet ezekre a problémákra.Baross Gábor teljes cikkét, amely a Marketing & Média című lapban jelent meg, ide kattintva tudják letölteni.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *