Pages Menu
Categories Menu

Banki mediáció

A 90-es évektől növekedett a bankok magánszemélyekkel kapcsolatos hitelezési aktivitása. Mára már alig-alig találkozunk olyan személlyel vagy háztartással, mely ne küszködne hitel visszafizetési problémákkal. A fogyasztók pénzügyi tájékozatlansága miatt egyenes út vezetett az adósságcsapdába, melynek oka egyaránt kereshető a bankok tevékenységében, a könnyű hitelhez jutás felkínálásában, de az adósok meggondolatlan költekezésében, a megtakarítási szempontok elhanyagolásában is. Az elégtelen szabályozói környezet és a gazdasági válság együttes hatása okozta azt, hogy megnövekedett a késedelmesen fizetett lakossági hitelek állománya. Ez  a bankokat is nyugtalanította, az ügyfelek közül pedig, mivel ezeknek a hiteleknek több mint 2/3-a jelzáloghitel volt, sokan otthonukat is elveszítették. A végrehajtási eljárásra átadott lakóingatlanok száma havi átlagban 2500 darabot tesz ki, miközben az újratárgyalt szerződések száma alig emelkedik.

 

Látnivaló, hogy a társadalmi szintű eladósodottsági probléma megoldása csak a résztvevők önkéntes és tisztességes együttműködésétől várható. Attól, hogy az ügyfelek és a banki vezetők végre felismerjék, hogy a megoldás kulcsa az ő kezükben van. A bankok felügyeletét is ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez beérkező panaszok száma ugrásszerűen nő, a fogyasztói beadványok többnyire a bankok panaszkezelésével elégedetlen ügyfelektől érkeznek.
Az ügyfél-bank kapcsolati tipikusan egymásra utaltságon alapul, a nehézségek rendezése tehát a felek kölcsönös érdeke. Tapasztalatok szerint az ilyen típusú viták a minden más jellegű ellentéteknél eredményesebben és hatékonyabban megoldható esetek közé tartoznak. Érdemes tehát egy próbát tenni.