Pages Menu
Categories Menu

Konfliktus – békés megoldással, mediációval többre megyünk

“Az embernek egy olyan módszerrel kell felülemelkednie minden emberi konfliktuson, amely elutasítja a bosszút, az agressziót és a megtorlást.”

Martin Luther King

A szó eredeti jelentése (lat. confligo) fegyveres összecsapás, ütközet, perlekedés. Egyének vagy társadalmi csoportosulások közötti olyan ütközést értünk alatta, amely mögött igények, szándékok, érdekek, vélemények, értékek szembenállása húzódik meg. Összecsapásra akkor kerül sor, ha a felek viselkedésükkel akadályozzák egymás igényeinek érvényesítését, vagy ha értékrendjük különbözik.

Behajtók akcióban

Behajtók akcióban

Konfliktus egyének között, csoportok között valamint egyének és csoportok között alakulhat ki.

A konfliktus kezelésének alapfeltétele, hogy a felek tudják meghatározni, milyen típusú konfliktusban vesznek részt. Ne próbálják elkerülni, saját maguk előtt is letagadni a konfliktus létezését, hanem legyenek tudatában okaival és következményeivel, tudjanak alternatívákat.

A felek ismerjék meg és tiszteljék egymást, és egymás érdekeit. A cél nem a másik fél legyőzése (egyenrangú felek között gyakori, hogy az erőviszonyok változásával az erősebb fél a másik legyőzésére törekszik), de nem is a meghátrálás, lemondás az érdekek, vágyak érvényesítéséről: félelemből, kényszerből avagy döntés alapján a konfliktus jeleit észlelve.

A konfliktushelyzetet megoldani kell, nem kikerülni. A legfontosabb: találni egy közösen elfogadható megoldást, mely mindkét fél számára kielégítő, még ha mindkettejük számára rosszabb is, mint amit eredetileg szerettek volna.

A legjobb megoldás akkor születik, ha mindkét fél érdekei, szükségletei, meggyőződései érvényesülnek. Kölcsönösen elfogadják a másik fél önérvényesítését, vállalják az önalávetést, készek együttműködni, empatikusan viselkedni a legjobb megoldási alternatívák meglelése érdekében. A konszenzussal elfogadott megoldás mellett mindkét fél elkötelezett lesz.

Kintlevősége van?
Tartozása van?
Üzleti vitája van?
Több pénzt menthet meg megegyezéses úton, mint perrel, vagy végrehajtással.
…és még a jóviszony is megmarad…

Hogy mindezt hogyan? Egyszerű:

Adja meg email címét, és máris küldjük a tanulmányt!

Töltse le ingyenes tanulmányunkat! Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

* indicates required